Skip to main content

Autentisering og autorisering

Kort oppsummert

Autentisering og autorisering sjekker henholdsvis hvem du er og hva du har lov til. Dette er viktige konsepter som må implementeres korrekt for at sikkerheten i en løsning skal ivaretas.

Autentisering og autorisering er viktig i alle utviklingsprosjekter. Kort fortalt går autentisering ut på at en skal validere at en bruker representerer den identiteten den hevder å representere, typisk gjennom å sjekke brukernavn og tilhørende passord. Autorisering går ut på å sjekke at brukeren har lov til å gjøre det den prøver på. Disse er ofte forkortet til authn for autentisering og authz for autorisering.

Autentisering

Når en skal validere en bruker, er det viktigste at en ikke lager en egen autentiseringsløsning! Å sikre at slike løsninger faktisk er sikre er en kjempejobb, og man bør istedet benytte seg av etablerte løsninger for dette!

Vanlige tilnærminger for å håndtere autentisering kan være bruk av tredjepartstjenester, eller protokoller som håndterer autentisering mot kundens AD/Entra. I mange tilfeller ønsker vi å benytte Single-Sign-On(SSO) for å unngå at brukeren må taste inn brukernavn og passord, spesielt for interne forretningsapplikasjoner.

Vanlige løsninger for å håndtere pålogging er å benytte seg av biblioteker som tar seg av hele flyten, som eksempelvis Microsoft.Identity.Web. Andre alternativer kan være bruk av

  • SAML
  • Oauth 2.0
  • OpenID Connect (OIDC)
  • Kerberos
  • LDAP

Her er det viktig at en setter seg inn i behovene til løsningen og hvilke autentiseringsmetoder som er tilgjengelige og eventuelt ønskelige.

Autorisering

Skillet mellom autentisering og autorisering ligger i at autentiseringen bekrefter hvem du er, mens man i autoriseringen sjekker at du har lov til å utføre en handling.

I likhet med autentisering finnes det flere tilnærminger for hvordan autorisering håndteres, og man er nødt til å sette seg inn i beste praksiser for språk og rammeverk som benyttes.

Det finnes likevel noen hovedprinsipper en alltid skal ta med seg inn i utviklingsforløpet:

Standardtilgang skal alltid være ingen tilgang

Dette er også kjent som default deny, og brukes for å sikre at eksempelvis en uautorisert bruker ikke har tilgang til noe utover det som er eksplisitt tillatt.

Autorisering skal alltid sjekkes

Dersom en bruker forsøker å utføre en handling, skal det alltid sjekkes hvorvidt brukeren faktisk har tilgang til dette. Husk at denne sjekken må skje mot den autoritative kilden for tilganger, og aldri mot data brukeren kan manipulere!

Brukere skal alltid gis minst mulig tilgang

Også kjent som principle of least privilege. En bruker skal aldri få mer tilgang enn det som trengs for å utføre en spesifikk oppgave. Dette gjøres for å redusere angrepsflaten dersom en bruker kompromitteres, slik at skadeomfanget kan begrenses.

Rollebasert brukertilgang

Bruk av roller, role based access control (RBAC) er en vanlig tilnærming for å gi brukertilgang. Målet er å definere standardroller for en applikasjon, slik at tilgang kan baseres på disse. En vanlig måte å håndtere dette på eksempelvis med Entra eller AD er å ha

  • aksessgrupper med alle brukerne. Aksessgruppene legges som medlemmer i
  • rollegrupper, som gis tilgangen i applikasjonen.

Dette gir en bedre oversikt over hvem som har tilgang til hva sammenliknet med brukere som har individuelle tilganger.

Veien videre